8 січня 2025 року учні Комунального закладу «Харківська спеціальна школа № 5» Харківської обласної ради прийняли участь у кулінарному майстер-класі в просторі організації Грін-Ландія. Це був дуже цікавий та смачний майстер-клас від психолога, коуча, яка має великий досвід роботи з особливими дітьми. Учні дізнались секрети виготовлення імбирних пряників, власноруч зробили цукрову глазурь та прикрасили пряники за бажанням солодкими посипками.
Поки учні готували яскраву цукрову глазурь вони дізнались всю історію виникнення цієї солодкої випічки. На Русі медові пряники робили з житнього борошна, додаючи в нього сік лісових ягід. У країнах Центральної Європи випічку щедро приправляли запашним перцем і корицею. Імбир ж, дійсно, найбільше прижився у Британії. За легендою першим додавати імбир в випічку став якоюсь монах по імені Патрік. Спеції в монастир потрапили після одного з хрестових походів. Настоятель монастиря та інші служителі по достоїнству оцінили ласощі. І воно швидко поширилося серед інших монастирів. А, з часом, рецепт потрапив і на кухні мирян.
Під час 13-го століття, німецькі емігранти привезли імбирні пряники до Швеції. У 15 столітті в Німеччині, гільдії пряників контролювали їхнє виробництво. Ранні посилання в 1444 році від Ведстентського абатства показали, як шведські черниці пекли пряники, щоб полегшити розлад травлення. Також був звичай випікати білі булочки і фарбувати їх для віконних прикрас. Перша задокументована торгівля імбирних пряників датується 17 століттям у монастирях, аптеках та на площі ринків фермерів, де вони і були продані. У Середньовічній Англії вважалося, що пряники мають лікувальні властивості. Сто років по тому містечко Ринок Дрейтон в Шропширі Сполученого Королівства стало відомим завдяки своїм пряникам та привітним прийомам, які завжди були з гордістю продемонстровані. Перша письмова згадка про випічки пряників в місті датується 1793 роком; однак, це було, мабуть, раніше, оскільки, центральні підприємства були забезпечені імбиром від 1640 року. “Імбирний пряник” став широко доступним і розповсюдженим у 18 столітті. Всі присутні з захопленням дізнались історію виникнення цього смачного солодкого пряника та були здивовані, який імбир має лікувальні властивості і навіть вважався антибіотиком у середньовіччі.
Кожен з учнів мав фігурний медово-імбирний пряник, власноруч зроблену різнокольорову глазурь для художнього розпису виробу. Батьки з радістю доєднались до виготовлення смачних та кольорових ласощів. Всі присутні зробили свої неповторні смачні та яскраві витвори мистецтва. Майстер-клас проходив у теплій родинній атмосфері. Учні познайомились з видом творчості – виготовлення пряників та його історією. Розвинули творчу уяву, фантазію, творчий потенціал. Навчились прикрашати силует пряника, використовуючи елементи орнаментального розпису: лінії, точки, кружечки, завитки. Виховували інтерес до декоративної роботи.
Безмежно дякуємо ГО Грін-Ландія за цікавий і корисний майстер-клас, за смачний і теплий прийом, особливу увагу до наших учнів та залучення їх батьків. Наші зустрічі завжди теплі, цікаві і надихають нас на витвори мистецтва за допомогою Ваших професіональних наставників. З нетерпінням очікуємо нових зустрічей.